Kysellessäni kavereilta ja sukulaisilta palautetta blogiteksteistä tähän asti serkkuni ehdotti että kirjoittaisin mitä jooga edes on. Hän perusteli tätä sanomalla että ”henkistyneenä oleminen epämukavassa asennossa ei nappaa” ja allekirjoitan tuon täysin. Yritän siis hieman selventää mitä jooga on, tai voi olla. Kirjoitus alla on täysin henkilökohtainen eikä mikään aukoton totuus joogasta joten listastani saa totta kai olla eri mieltä.
- Sana ”jooga” on sanskriittia ja tarkoittaa yhdistymistä tai yhteenliittymistä. Arkipäivän kielellä tämän voi tulkita itseymmärryksen kehittämistä, mielen ja kehon yhteyksien tutkimista sekä avoimempaa suhtautumista ympäristöömme ja asioiden vaikutuksista toisiinsa
- Jotkut sanovat että jooga on läsnäolemisen tiedettä. Itse tulkitsen tämän yritykseksi keskittyä yhteen asiaan kerrallaan ja yritykseksi (ja yritykseksi se usein valitettavasti jääkin) olla huolehtimatta menneestä tai nykyisyydestä. Näitä elämän helppoja asioita siis…
- Jooga on myös matka. Matka itsetuntemukseen, itsensä hyväksymiseen kaikilla tavoin, kärsivällisyyden oppimiseen… Huono puoli on että kyseessä ei ole mikään nopea reissu vaan joogaan kannattaa asennoitua ennemminkin koko elämän jatkuvana matkana. Hyvä uutinen on taas että joogaa voi harjoittaa monella eri tapaa (eikä siis pelkistään niillä epämukavilla asennoilla) tavoilla jotka sopivat tämän hetkiseen elämäntapaan.
- Länsimaisessa kielenkäytössä sanalla ”jooga” viitataan yleisesti asanoihin eli fyysisiin jooga-asentoihin. Joogaan kuuluu myös paljon muutakin ihmisen moraalisen, fyysisen, mentaalisen ja henkisen puolen kehittämiseen liittyvää. Voit lukea mitkä ovat joogan kahdeksan raajaa täältä.
- Joogatunteja löytyy joka lähtöön. Useat tunnit keskittyvät vain ja ainoastaan fyysiseen harjoitukseen ja henkistä puolta harjoituksesta ei välttämättä huomaa. Joillakin tunteilla harjoitukseen kuuluu filosofiaa, hengitysharjoituksia tai meditaatiota. On tunteja joilla yhdistetään yllämainittuja osioita. Jos jooga on täysin uutta kannattaa suosiolla mennä aloittelija- tai hatha-joogatunnille. Nämä tunneilla tahti on rauhallisempi ja antaa tilaa tarkkailla omaa hengitystä ja tuntemuksia vaikka asiat ovatkin uusia.
- Joogan ei koskaan pitäisi tuntua väkinäiseltä vaikka on tietenkin haluamme yrittää parastamme tunnilla tai kotona joogatessa. Joogan ei ole kuitenkaan tarkoitus näyttää tietynlaiselta fyysisesti, eikä joogassa tule koskaan valmiiksi. Tarkoitus on elää hetkessä ja hyväksyä se mikä on, vaikka se olisi sitten suurta turhaituneisuutta. Joogan aloittaakseen ei tarvitse olla notkea vaan harjoitukset tehdään omaa kehoa kuunnellen. Tietynlainen mielen notkeus tosin on varmasti avuksi.
- Jooga eroaa tavallisesta venyttelystä hengitykseen, mielenliikkeiden tarkkailuun ja hallintaan kiinnitettävän huomion takia. Tätä ei kuitenkaan kannata stressata liikaa, niin joogaopettajilla kuin pitkäaikaisilla joogaajillakin menee ulos- ja sisäänhengityksen välillä sekaisin ja kauppalistat voivat pyöriä päässä. Elämä on ja väkisin päähän tunkevat ajatukset opettavat meille ajatustemme hyväksymistä ja pois päästämistä.
- Jooga ei ole uskonto, se on filosofia ja käytännön harjoitus joka koskettaa kaikkia elämänaloja. Jos siis haluat. Jooga ei pakota itseään elämääsi ellet sitä itse halua. Kasvisyönti ei myöskään ole pakollista, tarpeellista eikä jooga sitä tuputa. Ennen harjoitusta ei tosin kannata syödä mitään raskasta koska tunnilla voidaan tehdä kiertoja ja taivutuksia jotka tuntuvat paremmilta tyhjemmällä vatsalla.
- Joillakin tunneilla on mantroja. Niitä ei tarvitse toistaa, eikä niissä ole mitään uskonnollista. Useimmiten kuultu mantra on ”OM” joka toistetaan kolme kertaa. Voit myös kuulla opettajan sanovan ”namaste” joka tarkoittaa jokaisessa ihmisessä olevaa henkistä valoa. Namaste on toisen sielun valon tunnistamista ja kunnioittamista.
Jos tämä selvensi mitä jooga on, hyvä. Jos ei, kysy lisää. Ensi viikolla kirjoitan joogan monista eduista tarkemmin.
No Comments